Egy háború, ami megrengette az OTP-t

2016.05.31. 17:48 |

Az elmúlt két évben több mint 80 milliárd forint veszteséget okozott az OTP-nek az ukrán bankja (az orosz még közel 30-at), ami nem véletlen: Ukrajna katonai konfliktusba sodródott Oroszországgal, területének egy részét elveszítette, keleti megyéiben továbbra is feszült a helyzet, az ország mély recesszióba süllyedt és csak az IMF lélegeztető gépén képes életben maradni. Ebben a környezetben az OTP helyzete sem volt könnyű, a drámaian gyengülő hrivnya miatt sorra dőltek be a devizahitelek, a megugró kockázati költségek miatt a bank masszívan veszteséges lett. Az ukrán OTP most már egészen más bank, mint amilyen néhány éve volt, a teljesítő hitelállomány negyedére, a fiókok száma harmadára, az alkalmazotti létszám a felére csökkent, de most már talán szerény nyereséget képes termelni a bank. Az ukrán OTP vezérigazgatójával, Hák-Kovács Tamással beszélgettünk arról, hogyan élték meg a válságot, és mire lehet képes az ukrán bank, ha nyugodtabb idők jönnek - írja a Portfólió.hu.

- 2012-ben még kifejezetten jók voltak az ukrán OTP kilátásai, az orosz-ukrán konfliktus miatt azonban brutális veszteséget okozott a bank az OTP csoportnak.

- 2012 végén, 2013 elején még bizakodóak voltunk, mert a politikai és a gazdasági helyzet stabil volt, a fogyasztási hitelezés pedig elkezdett beindulni. Komoly piaci részesedést szereztünk, ráadásul a termék profitábilis volt. A 2013 decemberében Oroszország és Ukrajna között megszületett megállapodás szintén alapot adhatott volna talán némi optimizmusra, ez azonban csak néhány napig tartott. A helyzetet - legalábbis kizárólag pénzügyi szempontból nézve - még akkor sem értékeltük egyértelműen nehéznek, amikor Oroszország elfoglalta a Krímet, de ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy az orosz piacon is jelen vagyunk.

NINCS VÉGE! A teljes cikk szerzői jog miatt az alábbi linken olvasható tovább.
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/egy_haboru_ami_megrengette_az_otp-t.232572.html
Szerző: Nagy Viktor
Megjelent: Portfólió.hu, 2016. május 31. kedd, 13:35
 

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó