Moody's: jót tesz a magyar bankrendszernek a foglalkoztatottság bővülése

2016.05.31. 17:32 | Hírek

A csökkenő magyarországi munkanélküliség és a bővülő foglalkoztatás kedvező hatást gyakorol a magyar bankrendszer kilátásaira - áll a Moody's Investors Service hétfői elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a befektetési ügyfelek számára hetente kétszer összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelés - Credit Outlook - hétfői kiadásában felidézi, hogy a legutóbbi adatok szerint az áprilissal zárult három hónapban 5,8 százalék volt a munkanélküliség Magyarországon, 1,8 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi azonos időszak átlagánál, a foglakoztatási ráta pedig 3,7 százalékponttal nőtt.

A Moody's szerint mindez - a reálbérek növekedésével együtt - kedvező a magyar bankrendszer hitelképességi megítélésére, mivel erősíti a háztartások adósságszolgálati kapacitását, és elősegíti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

A ház hangsúlyozza, hogy a magyar bankok lakossági követelésállományának 17,3 százaléka volt nem teljesítő márciusban.

A cég közölte, hogy az idén 2,4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy ez a növekedési ütem, valamint a reálbérek növekedése - amelynek üteme márciusban, éves összevetésben 6,6 százalékos volt - hozzájárul a foglalkoztatási mutatók javulásának fenntarthatóságához.

A Moody's várakozása szerint a nem teljesítő lakossági kinnlevőség-állomány és a teljes követelésportfólió egyenlege alapján a reálbérek növekedése a magyar bankok közül az FHB, a Budapest Bank és az OTP Bank eszközállományát fogja a legnagyobb mértékben javítani.

A magyar bankrendszer lakossági kinnlevőség-állományának jelentős nem teljesítő hányada - amely a teljes rendszerszintű hitelportfólió nem teljesítő részének 64 százaléka volt 2015 végén - jórészt 2010-2013 között, a globális pénzügyi válság után halmozódott fel, és a helyzetet rontotta az akkori magas munkanélküliség, a mérsékelt bérnövekedés és - a forint gyengülése miatt - a devizaalapú hitelek magas aránya.

A lakossági hitelállomány minősége azonban tavaly már javulásnak indult a kedvező makrogazdasági kondíciók, valamint a lakossági adósok támogatását célzó kormányzati intézkedések, köztük a devizaalapú hitelek átváltása és a lakossági adósoknak járó jelentős visszatérítés miatt - áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a hitelek átváltása jelentős - a forint potenciális gyengüléséből eredő - eszközminőség-romlási kockázatot szüntetett meg.

Ugyanezt más nagy hitelminősítők is megállapították legutóbbi elemzéseikben.

A Fitch Ratings a magyar bankrendszerről összeállított, minap Londonban ismertetett szektorelemzésében azt jósolta, hogy várhatóan az idén is folytatódik a magyar bankrendszer eszközminőségének javulása, amely már tavaly is érzékelhető volt.

A Fitch hangsúlyozta, hogy tavaly a magyar vállalati szektor nem teljesítő hitelállománya 371 milliárd forinttal csökkent; ez a 2014 végén mért vállalati nem teljesítő tartozásösszeg 35 százalékával volt egyenlő.

A magyar bankrendszer működési környezete javul, és ez várhatóan elejét veszi a nem teljesítő hitelek újbóli felhalmozódásának - állt a Fitch elemzésében.

A Fitch Ratings a minap a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként emelte vissza a magyar államadós-besorolásokat a befektetési ajánlású kategóriába, és ennek indoklásában is megemlítette azt a véleményét, hogy a magyar bankszektor helyzete javult, ami enyhíti a gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő kockázatokat.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban ismertetett legutóbbi regionális szektorelemzésében kiemelte, hogy Magyarországon a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett a bankokra kirótt adóterhek enyhítése is jót tesz a bankrendszer működési környezetének. Az S&P is hangsúlyozta emellett, hogy a devizaalapú hitelek átváltása csökkentette a devizaárfolyam-ingadozásokból a háztartásokra háruló kockázatokat. Ugyanez a tényező fokozatosan felszabadíthatja az e kockázatokra korábban félretett elővigyázatossági megtakarításokat is - jósolták a Standard & Poor's elemzői.

A cég várakozása szerint a növekvő magyarországi foglalkoztatottság és a bérek növekedése felszabadíthatja az eddig lefojtott lakossági hitelkeresletet is.

Forrás: MTI

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó