Így néz ki egy internetes csalás a weben

2022.01.14. 21:27 | Hírek

Sokszor hirdetik, hogy ilyen és ilyen oldal csalás, lehúzzák az embereket, ne vásároljunk ott semmit. Igen ám, de mire eljut hozzánk a hír és megnéznénk, az oldal már nem létezik. A Bankkártya.hu viszont most rátalált egy ilyen oldalra és kimentettük PDF-be, még mielőtt eltűnne a világhálóról. Megmutatjuk rajta a gyanús elemeket.

Egy autószerelő talált rá a Facebookon egy kihagyhatatlan, akciós autóemelőre, amelynek pont "ma" jár le az 50 százalékos kedvezményt tartalmazó ára. A Bankkártya.hu szerkesztőségét azért kereste meg, mert az e-mail címét nem fogadta el a rendszer és szeretett volna segítséget kérni ahhoz, hogy kifizethesse az árut.

Ahogy ránéztünk az oldalra, hamar kiderült, hogy ez egy csalás. Már nem annyira amatőr, mint régebben, mondhatni kifinomultabbak a bűnözők. De szerencsére még mindig nem elég profik, éppen ezt fogjuk most kihasználni.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az elemeket, amelyeknél egy vagy több előfordulása esetén fogjunk gyanút és miután gyanút fogtunk, inkább amellett keressünk érveket, hogy miért csalás ez a termékoldal, ne hagyjuk magunkban elnyomni a gyanút azzal, hogy mindenki hibázhat!

Az érintett oldal (amíg létezik):
https://www.deunrifacinl.com/d%C3%B6nthet%C5%91-aut%C3%B3lift-1638-x-1301-x-1143-cm-p-23.html

A gyanús elemek a következők:

  • a Facebookon hirdették (ott bárki hirdethet, a csaló is, ez tehát még nem referencia!) aznapra lejáróan, de a webáruházban már nincs kiírva, hogy ez az akció csak egy bizonyos napig tart
  • a Facebookon azt is hirdették, hogy 50 százalékos kedvezménnyel ennyi, de ide szintén nincs ideírva semmiféle kedvezmény
  • az oldal neve Deunrifacinl.com. Nem életszerű, hogy egy ilyen névvel márkát épít valaki.
  • csak néhány termék szerepel a címlapjukon, ez az egyik termékük. Nem életszerű egy webáruház 6-7 termékkel!
  • a megrendelő formon csak bankkártyával, előre lehet fizetni, míg a Facebookon utánvétellel hirdették. Mindig gyanús, ha CSAK bankkártyával, kizárólag előre lehet fizetni!
  • az oldal össze-vissza stílusban van megcsinálva, alul mások a betűtípusok, mint felül. Egy profi webáruházban nem fordul elő ilyen!
  • a hozzászólás a rendszergazda engedélyéhez kötött. Egy webáruházban nincs ilyen, ez is gyanús!
  • sok helyen nagyon rossz a magyarsága az oldalnak. Aki valóban el akar adni, az nem csinál ilyet. Alul a weboldal már nem magyar nyelvű, egyszerűen nem fordítottak energiát arra, hogy azt is lefordítsák a géppel.
  • végül: - GYANÚSAN OLCSÓ! Az érintett autóemelő képkereséssel megnézve máshol kb. 1300 dollár, illetve 1200 font, nem pedig 8921 forint, ráadásul ingyenes kiszállítással ennyi!!! Az ingyenes kiszállítás 15-20 ezer forint felett kezdődik, de inkább 30 ezertől! Főleg, hogy ez egy külföldi oldal!


Nem állítjuk, hogy a fenti gyanús elemek bármelyike már önmagában csalást rejt, de minél több ebből, kiváltképp ezek összessége már biztosan csalás!

Ma már figyelni kell és keresni a gyanús elemeket, nem pedig elaltatni magunkban a csalás gyanúját az olcsó ár kihasználása érdekében. A túl olcsó ár ugyanis mindig a leggyanúsabb, a rossz magyarság, fél magyarság a második leggyanúsabb! Persze el lehet altatni magunkban a gyanút, de a kockázat a termék ára, jelen esetben 8921 forint.

Természetesen lebeszéltük az olvasót a mesés kedvezménnyel árusított autóemelő megvásárlásáról.

Ha legközelebb egy picit is gyanús oldalt lát, NE rendelje meg egyből, akkor se, ha visszaszámláló van, vagy "csak Neked", egyedileg kínálnak valamit, hanem próbáljon utánajárni és keresni a csalás jeleit!

Ilyen esetekben célszerű egyszer használatos internetes kártyaszámmal fizetni, mert azt nem lehet utána többször megterhelni. Ilyet kínál több hazai bank és a Revolut is.

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó