Amit szabad a bitcoinnak, azt nem szabad a Librának

2019.12.03. 08:00 | Hírek

Nagy harcok dúlnak a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra körül, Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérének egyre kínosabb és egyre magasabb állami fórumokon kell megjelennie, magyarázkodni egy magáncég tervezett kriptovalutája miatt, miközben a kriptopénz piacának főszereplője, a 12 éves bitcoin, gyakorlatilag semmilyen szabálynak nem kell megfeleljen. Az ügyből lassan már botrány lesz, hiszen a nagy szereplők már ki is hátráltak a Facebook pénze mögött szerveződő szövetségből. Eközben Kína állami nyomásra szép csendben beelőzné a Librát. Mi zajlik most a piacon? Erről beszélgetünk Juhász Csabával, a RowanHill Digital szakértőjével.

Ugrás a beszélgetés első részéhez

- Ha jól veszem ki, akkor a Libra egy ugyanolyan blockchain alapú kriptovaluta lenne, mint a bitcoin. Ha egy másik olvasatát nézem, akkor mondhatnám, hogy Zuckerberg maximálisan igyekezett megnyugtatni a hatóságokat, hogy ő mindent megtesz azért, hogy szabályos legyen ez a fajta pénzhasználat, de ha így nem kell, akkor Zuckerberg gondolhatja, hogy a Librát is beteszi ugyanabba a csoportba, ahol a bitcoin vagy az ethereum és a többiek vannak, aztán majd lesz vele valami. De legalább a Facebookon lehet majd használni, mint ahogy a bitcoint is lehetne használni a Facebookon, ettől kezdve erre nem lesz befolyása a hatóságoknak. Egyszóval nem sült el rosszul a hatóságok ellenállása?

- Nem gondolnám, hogy ez lesz. Egyelőre próbálnak minden aggodalmat eloszlatni. Az egy nagyon nagy különbség a bitcoinhoz képest, hogy a Librát hozzá akarják kötni az amerikai dollárhoz. Aztán amikor erre is volt morgás, hogy miért pont az amerikai dollárhoz kötik, ha egyszer világszerte jelen van, és hogy ez jelent-e veszélyt a dollárra nézve, akkor gyorsan az lett a válasz, hogy főleg a dollárhoz kötik, ebből adódóan igazából ez egy valuta portfólióhoz lenne kötve. Ezt aztán megint nem értették. Szóval zajlik egy próbálkozás ezekben a hetekben, hogy a Libra próbáljon megfelelni az elvárásoknak, csak nem mindegyik elvárásnak lehet megfelelni. Amikor úgy volt, hogy jó ötlet az amerikai dollárhoz kötni, akkor az volt a kérdés a Fehér Házban, hogy akkor miért Svájcban jegyezték be a Libra szövetség központját? Talán csak nem az a szándékuk, hogy kikerüljenek az amerikai szabályozás alól? Szóval amibe csak bele lehetett kötni, azt felhozták ellene. De a kérdésre válaszolva, még egy olyan kriptovalutától, amelyik teljesen független, mint a bitcoin, vagy mint az ethereum, nem hiszem, hogy túl sok hasznot remélhetne a Facebook.

- De a Facebook márkaneve ott állna mögötte, míg a bitcoin mögött nem állt senki. A Facebook állandóan reklámozná, ott lenne minden felhasználónak egy ikonként, hogy csak meg kell nyomni és máris küldhet pénzt. Én azért látnék abban lehetőséget, hogy a világ legnagyobb portálja mögötte áll a márkája teljes erejével.

- Oka van annak, hogy mégsem merték egyedül megcsinálni.

- Nyilván azért nem, mert ők nem egy pénzügyi szervezet, így viszont meglenne a bizalom, hiszen ott állnak mögötte a piacvezető pénzügyi szolgáltatók. Végső soron azonban a Libra mégiscsak a Facebook pénze lenne, ezt mindenki így látja szerintem. Más szóval senki sem látja bele a Mastercardot vagy a PayPalt, legfeljebb ezeken a felületeken is megjelenne, így lehetne vele fizetni. De alapvetően mégiscsak a Facebook felhasználók közötti, a Facebookon jelenlévő pénzküldési lehetőség lenne. Így viszont látom az értelmét, mondjuk az ethereumhoz képest, amiről a Facebook felhasználók zöme valószínűleg semmit sem tud.

- Ebben valóban előnye lenne, hiszen őket ismerik a felhasználók, és amit ők mondanak, azt az emberek elhiszik. Én azonban egyelőre még nem látok olyan jelet, hogy ebbe az irányba akarnának haladni, és a Librát tisztán Facebookként bevállalnák, a saját szakállukra, teljesen figyelmen kívül hagyva az amerikai kormány véleményét.

- Főleg Európában vannak olyan bitcoin váltók, amelyeknél a pénzmosási szabályok betartása már meg van oldva, hiszen ugyan a bitcoin oldalán nincsen szabályozás, de amint egy bármilyen meglévő, valamelyik ország által jegyzett devizára átváltják, onnantól kezdve már vonatkozik rá a pénzmosási törvény. Alapvetően léteznek már modellek arra, hogy be lehessen tartani a törvényeket, hát akkor miért nem teszi ezt a Facebook is? Persze ettől kezdve nem küldhet azonnal bármely Facebook felhasználó egy másiknak pénzt, hanem előtte azonosítania kell magát, ahogy a váltóknál is. De így mégiscsak lenne erre megoldás, ezért számomra úgy tűnik, mintha Zuckerbergék egy kicsit szerencsétlenkednének…

- Az ő válaszaik még egyáltalán nem tartanak ott, hogy ilyen konkrét megoldásokat javasoljanak. A kongresszus meghallgatásán például Zuckerberg nem kötelezte el magát az anonim pénztárcák kizárására, de nyitottnak bizonyult pénzmosásellenes technikák bevezetésére a Libra hálózatán, illetve hogy a Facebook Calibra nevű saját walletnek erős ügyfélazonosítási modulja lesz.    

- Értem, de hát a Facebookot mindenhol támadják most, miközben létezik mellettük egy évek óta kifejlődött, legális pénzváltó hálózat, ahol ezek a kérdések meg vannak válaszolva. Nem egészen értem, mi a bajuk most a Librával.

- Én úgy látom, az a baj a Librával, hogy ha azt hozzákötik az amerikai dollárhoz, az veszélyt jelent az amerikai dollárra nézve, amit nem tudnak kontrollálni, hiszen a Libra nem csak amerikai tulajdonú lenne, így nem csak Amerikában elszámoltatható vállalatról van szó. Ha viszont nem kötnék az amerikai dollárhoz, akkor meg az lenne a bajuk, hogy a Librának Amerikában árfolyamkockázata lenne, tehát valami olyan fizetőeszköz jelenne meg, amivel az emberek nem tudnak kalkulálni. Nincs most könnyű helyzetben a Facebook, egyrészt azáltal, hogy egyértelműen negatív a szabályzók hozzáállása, másrészt pedig most már a korábbi szövetségi tagok is kivárnak, mert nem akarnak összeveszni a szabályzó hatóságokkal. Azt mondanám, hogy innen szép nyerni, most kellenek a jó megoldások, amennyiben a szándék megmarad.

- Miközben egyik oldalon egy globális magáncég küzd egy új kriptovalutáért a szabad világban, aközben a világ másik oldalán Kína már egyenesen állami eszközökkel próbál meg egy ilyet bevezetni. Mit olvashatunk ki ebből, mit jelent ez a kínai szerepvállalás a kriptovaluta piacon, főleg az állam részéről, amire eddig még nem volt példa? A világ most a kriptopénzek világában is kétpólusúvá szakad?

- A kriptovalutákat jelenleg minden ország szabályozói vizsgálják a tekintetben, hogy milyen módon tudna az ország gazdaságának hasznára válni, és vannak már különböző elképzelések erről. De azt még senki sem lépte meg, hogy bevezessen egy nemzeti kriptovalutát.

- Pedig egyes államok részéről voltak már ilyen próbálkozások, nem?

- Eddig csak bejelentések voltak, hogy majd lesz ilyen. A Facebooknak pont az az erős érve a Libra mellett, hogy ha ők ezt most nem tudják bevezetni, és a Libra elindulása késedelmet szenved, akkor Amerika, meg a nyugati világ hátrányba fog kerülni, a kínaiak ugyanis meg fogják csinálni a saját kínai kriptovalutájukat és ezzel ők le is fogják fölözni a kriptovaluta piacot. Az innováció sebessége az, amit most próbálnak kihangsúlyozni. Viszont Kína mindössze annyit szivárogtatott ki erről, hogy elég közel vannak ahhoz, hogy egy saját nemzeti kriptovalutát vezessenek be, amit a kínai állam kontrollál majd. Ennél sokkal több részletet viszont nem árultak el, így nem tudni például azt, hogy ezt milyen módon fogják a jenhez kötni, vagy, hogy az állam vállal-e garanciát mögötte. Kérdés, hogy mitől lesz ez más, mint mondjuk a bitcoin, vagy bármelyik másik szabadkereskedelmi kriptovaluta.

- Illetve, hogy hogyan alakul majd a pénzmosási szabályozás, hiszen tudjuk, hogy Kínában az államnak sokkal erősebb befolyása van arra, ami az ő érdekeit érinti, viszont bizonyos tekintetben meg engedékenyebbek, mint a nyugat agyonszabályozott pénzügyi világa. Mit lehet most kiszűrni ebből? Várakozó állásponton van a piac, vagy esetleg a Libra veszíteni fog?

- A Facebook és a hatóságok jelenleg egymást győzködik. A Facebook elsősorban azzal érvel, hogy a fő cél, hogy ők legyenek az elsők, nehogy a kínaiak beelőzzenek. Egyelőre viszont ott van még a Libra hatalmas elmaradási listája, amellyel kritizálták őket. Most tehát egy versengés zajlik az időben, hogy a Libra fog-e előbb megtisztulni ezektől a vádaskodásoktól és aggodalmaktól, vagy pedig a kínaiak tudják előbb bevezetni a saját nemzeti kriptovalutájukat? Szerintem ez az, ami egy nagyon izgalmas kérdés lesz a közeljövőben.

- A Facebook kezében pusztán az a legjelentősebb érv a Libra mellett, hogy - azon túl, hogy nyilván meg kell felelniük a pénzmosási szabályoknak - a kínaiakat meg kéne előzni ebben?

- Így van. És ezt hangoztatják is.

- A tervezett kínai kriptovaluta a várható piaci elterjedtsége vagy piaci értéke tekintetében tényleg összemérhető lenne a Librával?

- A kommunikációban legalábbis az látszik, hogy ez így lesz. De a helyzet most még nagyon képlékeny, így bőven változhat még a dolgok állása.

(vége)

Vissza a cikkekhez

Keresés

Bank szerinti cikk szűrés

Bankkártya klub

 Email:
 Jelszó:
Elfelejtett jelszó